torstai 8. maaliskuuta 2018

Hitlerin pahan piiri - Netflix

Täytyy sanoa, että tämä dokkari onnistui yllättämään. Tämä on kai semmoinen dramatisoitu dokumentti, jossa näytellään historiaa sen sijaan, että joku professori vain selittäisi ja välillä näytettäisiin filminpätkiä.

Tarinan alku oli minulle tuttu, ja luonnollisesti loppukin, mutta välissä tapahtui paljon mistä en aikaisemmin ollut tietoinen. Aika hurjaa settiä ja väkisinkin alkaa miettimään, että minkälainen karisma sillä Aatulla oikein oli, kun onnistui keräämään ympärilleen näin sekalaisen seurakunnan ... sekopäitä. Ei näitä herroja oikein muutenkaan voi kuvata.

Sisäpiirin valtataistelu oli minulle uutta tietoa. Olen aikaisemmin keskittynyt lähinnä suuriin linjoihin ja tämä dokumentti sukeltaa aiheeseen uudella kulmalla. En tiennytkään miten huonoissa väleissä se jengi keskenään oli. Kaikki hamusivat valtaa, sitä sai Aatulta. Jos mokasit, huomasit olevasi ulkona sisäpiiristä alta aikayksikön. Sekin mietityttää miten perso tuo Aatu on ollut nuoleskelulle. Luulisi äijän tajuavan moisen, mutta ei se siltä oikein vaikuta. Eva Braun sentään päiväkirjassaan kommentoi, ainakin kerran, miten surkea toisen mielistely-yritys oli ollut.

Dokumentti tietysti tiivistää ja dramatisoi, mutta ei voi muuta kuin miettiä itsekseen, että onneksi tuo jengi oli noin toraisa, ja yhtä lukuunottamatta amatöörejä mitä tuli sodankäyntiin. Tulos olisi ollut Euroopalle varmasti kamala, jos olisivat puhaltaneet yhteen hiileen, ja kaikki olisivat olleet sodankäynnin ammattilaisia. Hullu mies, joka johti joukkoa häikäilemättömiä, omaa etua tavoittelevia fanaatikkoja. Yllättävän pitkään se korttitalo pysyi kasassa. Onneksi nykyään moinen ei ole mahdollista .. eihän vaikka? Kuka ihmeen Putputin?

Jos aihe kiinnostaa, niin tämä kannattaa katsoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti