sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Maailmassa on virhe - Daniel Ryden

Ihan ensimmäiseksi haluaisin huomauttaa, että kannen typo on ilmeisesti tahallinen. Kuulemma tarkoituksella noin, ja ei oikeastaan virhe vaan testi, että huomaako lukija tai jotain sinnepäin?

Tämä oli riittoisa kirja ja varsinkin, kun sen vitosella kannoin kotiin, niin hinta-laatu-suhde oli kohdillaan. Riittoisa siksi, että sivuja on yli 360 ja siihen mahtuu tarina jos toinenkin, varsinkin kun pisimmätkin ovat vain neljäsivuisia. Aivan loistava iltakirja. Jos ei jaksa tänään lukea kuin yhden tarinan, siihen ei kauaa mene, ja sitten pääseekin jo nukkumaan.

Kaikkiaan tarinoita on 101 kpl, ja Suomikin on päässyt mukaan. Hienoa lokalisointia, kiitos siitä. Tarinat ovat kyllä aikamoisia. Vaikka onkin helppo olla jälkiviisas, niin välillä ei voi kuin ihmetellä mitä aikalaiset ovat oikein miettineet, kun ovat mokomiin tunarointeihin syyllistyneet. Kuten esimerkiksi se, että vuonna 1630 eräskin herra Ferdinando II de Medicini määräsi, että kaikki Toscanan kissat on lopetettava. Perustelu löytyi tietysti raamatusta (tai jotain), ja eikun tuumasta toimeen. Kissoilta nirri pois, ja tie olikin sitten auki rotille, ja niiden turkissa viihtyville kirpuille, jotka levittivät tehokkaasti ruttobakteereja. Aikalaiset tuskin osasivat silloin vielä yhdistää rottia ruttoon, mutta luulisi heidän tajunneet jo silloin sen, että kissat saalistivat niitä tehokkaasti. Ehkä he pitivät rotista sitten enemmän?

Onnekkaillekin sattumille annetaan palstatilaa. Minäkin opin tämän kirjan myötä, että teflon keksittiin vahingossa (ja penisiliini, mutta sen minä tiesinkin), eikä avaruustutkimuksen sivutuotteena, kuten minulle on joskus väitetty.

Hyvä kirja, suosittelen jos knoppitietous kiinnostaa, tai muutenkin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti