torstai 29. syyskuuta 2016

Makuunin poistolaarin satoa

Taas on käyty tonkimassa poistolaaria, ja mukaan tarttunut aika laajalla skaalalla leffoja. Tässä yhden LA päivän saldoa, kun ei kerran flunssaisena päässyt merelle melomaan.

The Butler
Jahans, hypätään heti veteen ja suoraan syvään päähän. Toivottavasti tämä kelluu. Tositapahtumiin perustuva leffa, joka käsittelee USA siviilioikeuksia. Tarkemmin sanottua mustan väestön siviilioikeuksia. Aikana, jolloin orjuus oli jo lopettu, mutta rotu-erottelu(?) ja rasismi velloi valtoimenaan. Jopa siinä määrin, että jos musta istui valkoisille tarkoitetulle penkille, poliisi tuli paikalle, pieksi ko. henkilön henkihieveriin ja vei putkaan. Että semmoista meininkiä.

Leffassa seurataan kuvitteelista henkilöä (Cecil Gaines), jolla on kuitenkin esikuva oikeassa elämässä: Eugene Allen. Siinä missä Cecilin ura etenee kivasti puuvillapelloilta valkoiseen taloon, herran yksityiselmä ei kukoista samassa mitassa. Vaimo ryyppää/pettää, ja toinen poika ajautuu kansalaisaktivistiksi, sinne poliisin piestäväksi: "on the regular basis". Sen toisen pojan urapolku osoittaa Vietnamiin, tosi hilpeitä teemoja siis.

Leffa on varmasti aiheeltaan tärkeä, mutta aikamoinen pömpöösi ja ottaa itsensä vähän turhankin vakavasti. Itsellä ei ole oikein tarttumapintaa tämmöiseen, mutta kyllä se kieltämättä hätkähdyttää, kun tajuaa, että vielä 60-luvulla USA oli erikseen kouluissa vesihanat valkoisille ja värillisille. Jos siis sattui olemaan semmoinen koulu, jossa moinen miksaus sallittiin. Suurin osa kävi "omanväristä" kouluaan. En usko, että katson tätä koskaan toiste, mutta kannattaa tutustua, jos aihe kiinnostaa.



Cut Bank
Otin mukaan laarista, koska kannessa oli John Malcovich, joka on yleensä laadun merkki. Niin myös tällä kerralla. Leffa kyllä lainaa aika huoletta Twin Peaks sarjasta, mutta ei anneta sen häiritä. Siis sen teeman, että kun uinuvassa pikkukylässä tapahtuu ensimmäinen murha miesmuistiin, se laukaisee väkivaltaisten tapahtumien aallon ja sitten niitä ruumiita syntyy. Melkein sarjatuotantona.

Michael Stuhlbarg oli minulle uusi tuttavuus. Olen näköjään nähnyt aikaisemminkin leffoja, joissa hän esiintyy, mutta eipä ole jäänyt herra mieleen. No nyt jää, sillä miehen suoritus on huikea. Sekään ei haittaa, että Billy Bob on tässä mukana. En spoilaa juonta, katsokaa itse. Jos Twin Peaks kolahti, niin sitten tämäkin toimii.



Wild Tales
Argentiinalaista elokuvaa? Taitaa olla eka kerta, kun tämmöinen eksoottisuus eksyy soittimeen. En ole ihan varma. Koska espanjankielen taitoni on "hieman" rajoittunut, olen täysin tekstityksen armoilla. Ei tosiaankaan haahuilla kesken kaiken jääkaapille, ja kuunnella samalla sivukorvalla mitä elokuvassa oikein tapahtuu. Leffassa on monta pientä tarinaa, ja kaikkien yhteinen teema on kosto. Sen viimeisen häätarinan kohdalla olin kai jo hieman väsynyt, mutta aikaisemmat tarinat rokkasivat ihan kympillä. On tieraivoa, lentokonetta joka on kaapattu koston välineeksi, insinööri joka käy taisteluun byrokratiaa vastaan jne. Jos tulee vastaan, kannattaa tutustua.



Labyrintti - Aavikkokokeet
Koska kirjaa ei ole tullut, vielä, riittävän halvalla vastaan, katsoin tämän pois. Spoilaamisenkin uhalla. Tai siis, sehän tässä väistämättä tapahtuu, jos/kun kerran katsoin leffan, ennen kuin luen tämän kirjana. Tämä oli minusta aika huono, tai ainakin sekava. Mennään pitkin aavikkoa pahiksia karkuun, omia kuolee, sitten joku omista pettää ja nappasee kamun mukaan jne. Koska ilmeisesti viimeisessä kirjassa lähdetään pelastus/kostoretkelle, niin viimeinen osa ei ole "suokokeet" tai "tuuliajolla-kokeet"? Varsinkin kun maapallosta on tullut näköjään aika hiekkainen paikka.

Pitänee lukea kirja, ja katsoa tämä sitten uudestaan.



The Internship
Se on aina niin hauskaa, kun "jästit" tekevät elokuvia aiheista, joista eivät juuri mitään ymmärrä. Kuten esim. tietotekniikasta, jossa jo aikoinaan pikkunatsana osasin naureskella War Games (1983) elokuvan älyttömyyksille. No joo, tässä siis pari helppoheikkiä, siis korjaan: myynnin konsulttia menettävät duuninsa. Jonkun älyvapaan juonenväänteen kautta heistä on OK idea hakea harjoittelijaksi Googleen. Siis kaksi yli 50v äijää, jotka eivät tajua tietokoneista juuri mitään, kun eivät sellaista edes omista. Sitten he pääsevät sinne, joutuvat hylkiötiimiin, joka hylkii heitä jne. jne. Haluaako joku arvata miten tämä päättyy? Komediaksi aika huono. Siitä, että ovat kai kuvanneet tätä Googlen oikealla kampuksella, plussaa. Hieman erilainen miljöö, kuin ne avokonttorit mihin olen itse tottunut :-o Kertakatsoma, ja unohtuu ennen vuoden loppua muistista.

Eikös De Niro tehnyt hieman samanlaisen teeman ympärille leffan? Ja onnistui siinä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti