sunnuntai 27. syyskuuta 2015

The Imitation Game (Blu-ray)

Makuunin poistopöytä yllättää välillä ja sieltä löytyy hyviäkin (uudehkoja) leffoja pikkurahalla. Aihe kiinnosti ja pääosan esittäjä, Benedict Cumberbatch, oli vakuuttanut minut jo aikaisemmin menevällä tulkinnallaan Sherlock Holmesista.

En tiedä kuinka tuttu Alan Turingin tarina on bittinikkareiden ulkopuolella, mutta varmaan ainakin nimenä tuttu monille? Herran johtama tiimi onnistui WW2 aikana lopulta murtamaan Natsien Enigma salakirjoituslaitteen salauksen, ja liittoutuneet pääsivät lukemaan salattua liikennetta lähes reaaliajassa. Turing teki sitä perustutkimusta, johon moni tietotekninen keksintö lopulta nojasi. Ei todellakaan mikään turha äijä.

Leffa vie mukanaan, vaikka tiedänkin sen surullisen lopun jo etukäteen. Benedict [MHO] loistaa, enkä keksi tästä oikeastaan mitään moitittavaa. Vaikka välillä huomaan miettivänä, että "meniköhän se oikeasti noin", niin muistutan itseäni, että tämä ei ole dokumentti.

Leffan jälkeen huomaan olevani syvällä Wikipedian uumenissa, ja vähän muuallakin lukemassa faktoja aiheessta. Huomaan olleeni monesta asiasta luulon varassa, mutta oppia ikä kaikki. Tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkän tarinan, mutta oikaistaan nyt se suurin väärinkäsitys: Turing EI suunnitellut Colossusta. Tietokonetta, johon usein viitataan ensimmäisenä ohjelmoitavana tietokoneena. Eikä Colossus avannut Enigma sanomia. Eli aivan eri tiimin työtä ja se avasi toisen salauslaitteen sanomia.

Turing paranteli Puolalaisten kehittämää (ja jo WW1 aikana käytössä ollutta) elektromekaanista "tietokonetta" Bombaa. Turingin version nimi oli Bombe ja jenkit tekivät siitä jo sodan aikana oman, paljon nopeamman version jne. jne. Lukekaa itse jos alkoi kiinnostamaan. Minulla meni pikkutunneille asti, kun menin avaamaan tämän pandoran lippaan.

Hyvä leffa. Suosittelen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti