keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Star Wars - The Force Awakens

Nähty, ja ensi-iltapäivänä. Se oli tosin vahinko, kun en tajunnut lippuja varatessani, että ensi-ilta oli poikkeuksellisesti keskiviikkona. Eihän siinä mitään, eipähän ehdi tulla spoilereita.

Itse kuulun niihin, jotka näkivät alkuperäisen trilogian ensimmäisen kerran VHS-nauhalta (tai eka osa taisi olla peräti betamax-versio. Kysykään taas vaariltanne, se tietää). Olin 7v. kun ensimmäinen osa tuli teattereihin, joten tuskin olisin siitä mitään edes tajunnut. Alkuperäinen trilogia on kuitenkin tullut vuosien varralle hyvinkin tutuksi, ja on päässyt moneen kertaan kiroamaan Georgen vimmaa muokata niitä. Kertonee ehkä osaltaan siitä, että taidan olla jonkinasteinen fani. Sen ensimmäisen jatko-osan taisin käydä katsomassa leffassa, siis sen ihan ekan niistä. Sen missä se pitkäkielinen lisko tuli pilaamaan koko pätkän lässytyksellään. Se elokuva oli (ja on) niin kauhea, että loput kaksi osaa tsekkasin myöhemmin levyltä.

Mukana leffaa katsomassa oli 11v. SW-intoilija, jonka jännittyneisyys ja odotus ilmeni puheripulina, joka (onneksi) loppui, kun leffa lopulta alkoi. Mahtaa tehdä jäbällä nyt tiukkaa, kun päällä on kielto olla spoilaamatta juonta kenellekään. Taisi tykätä ja se dramaattisin kohtaus yllätti juniorin, mutta kyllä hän(kin) vielä oppii miten helppoa näiden arvaaminen etukäteen joskus on.

Omat odotukset? No, niitä ei juurikaan ollut. Ellei kauhunsekaisia lasketa, ja taisin oikeasti odottaa kunnon klisee-paukkua, koska Disney. Kliseitäkin oli, tietysti. Paljon viittauksia alkuperäiseen trilogiaan, tietysti. Paljon samanlaisia kohtauksia, kuin alkuperäisissä, tietysti. Vanha kaarti: Carrie Fisher, Karvamatto (kukahan sitäkin esittää? En tiedä), Harrison Ford ja Mark Hamilton, olivat edelleen yhtä hyviä (tai huonoja) kuin joskus aikoinaan, ja ne droiditkin saatiin vielä mukaan. En ole pitkään seurannut Harrison Fordin tekemisiä, mutta kyllä mies tekee tässä hyvän suorituksen. Pilke silmäkulmassa näyttää nuoremmille, miten homma hoidetaan.

Kyllä tämä oikeasti oli hyvä. Kunnon perinteinen avaruusseikkailu, jossa juoni menee eteenpäin pikajunan vauhdilla. Välillä vedetään henkeä, ja aina kun alkaa takaraivoon hiipiä ajatus, että "Avaruusoopperaksi ollaan aika vähän siellä avaruudessa", niin tuleekin menoa ja meininkiä koko rahan edestä.

Leffayleisö oli sangen nuorta ja kokematonta, sen tiesi siitä (en spoilaa), kun tuli se leffan dramaattisin hetki. Suurin osa teatterista kohahti, kun välttämätön tapahtui. No ei yllättänyt, sori. Mikä tahansa muu ratkaisu olisi ollut Disney lällää ja koko leffa olisi lässähtänyt, oikein kunnolla.

En muista koska viimeksi leffan päätyttyä yleisö olisi taputtanut ja viheltänyt. Minäkin tykkäsin, ja voi huokaista helpotuksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti