maanantai 28. joulukuuta 2015

Taivaan Syvyydet - Vernor Vinge

Edelleen hyvä, vaikkei tämä taida olla avaruusoopperaa, kuten "edeltäjänsä". Ainakin aikaskaala on "normaali", vain muutamia kymmeniä vuosia ja melkein koko aika nökötetään haaksirikossa paikoillaan. Odotetaan, että alapuolisen planeetan hämähäkit kehittyvät sen verran, että saadaan heiltä apua kotiinpaluuseen.

Juoni etenee kahdessa eri paikassa. Toisaalta seurataan hämähäkkien planeetan kiertoradalle haaksirikkoituneiden elämää, ja toisaalta hämähäkkien maailman kehittymistä. Vaikea sanoa kumpi oli kiehtovampaa, niin taitavasti Vinge kuljettaa lukijaa näiden kahden paikan väliä. Lopussa tarinat tietysti yhdistyvät ja meno on aika rouheaa, taktisia ydinaseita ja sitä rataa.

Tekniikka on edelleen henkeä salpaavaa, ja focus on keksintönä ehkä sieltä tylyimmästä päästä, mitä on tullut Sci-Fi kirjoissa vastaan. Henkilöitä oli paljon ja nimet hieman hankalia muistaa. Pari kertaa piti selata taaksepäin, ja tarkistaa kuka on kuka. Loppua kohden alkoivat nimetkin jäämään mieleen. Vähän pitkä opus ja keskivaiheen tyhjäkäyntiä olisi voinut tiivistää. Loppukiihdytys oli hieno ja mukavasti jäi lankoja ilmaan solvittavaksi. En tiedä onko trilogian kolmas osa "Children of the Sky" suoraa jatkoa tälle, mutta jos on, niin sitten se kai pitää ottaa luettavaksi jossain välissä. Suomeksi sitä ei nimittäin saa, eikä taida olla tulossakaan.

Tarina voisi lähteä niin moneen suuntaan. Voisi seurata hämähäkkien kehittymistä ja heidän avaruuden valloittamisen askeleita. Toisaalta retkikunta voisi lähteä etsimään sitä mahtirotua, josta saatiin pieni viite hämiksien planeetalla. Puhumattakaan suunnitellusta kostoretkestä emergenttien luokse.

Hyvä kirja, pidin edelleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti