tiistai 29. tammikuuta 2019

Print the Legend - netflix

Vaikka 3D tulostus on alana nuori, se on ollut luonamme jo sen verran pitkään, että suurin osa kaduntallaajista pystyy kysyttäessä varmaan sanomaan siitä edes jonkin kommentin. Vielä viisi vuotta sitten vastaus olisi saattanut olla tyhjä tuijotus, mutta paljon on tapahtunut sen jälkeen.

En ole kovinkaan tarkasti tutustunut aiheeseen, joten tämä Netflix dokumentti paikkaa kivasti aukkoja sivistyksessäni. Kummallisen tuttuja latuja tarina tuntuu kulkevan: intohimoisia visionäärejä, jotka jaksavat painaa pitkää päivää siinä toivossa, että joku päivä tästä saattaa tulla jotain. Firma kasvaa, ollaan messujen vetonauloja ja teknologialehtien kannessa. Sitten iskee arki, bisnes, tehdään ehkä ne miljoonat, ja sivussa suututetaan paljon väkeä.

Paljon moraalista pohdintaa siitä, kun joku kuitenkin jossain vaiheessa käyttää uutta teknologiaa "väärin". En osaa sanoa miettivätkö nämä nörtit oikeasti aikoinaan sitä, että näillähän voi pystyä tulostamaan myös aseen. Ennenkuin joku oikeasti teki sen. Itse olen sitä mieltä, että hyvä kun joku kyseisen tempun teki, vaikka moraalisia kysymyksiä riittää jonoksi asti. Ensimmäisenä tietenkin, että "Miksi? ja "Laitoit sitten ohjeet yleiseen jakoon? Miksi?". Ainakin se ravisteli kaikki hereille. Niin valmistajat, kuin viranomaisetkin. Jos vaikka keksisivät ennakoivia toimia, ennenkuin joku oikeasti tekee pahoja 3D tulostetulla tuliaseella.

Hyvä, mutta ehkä hieman pintapuolinen dokumentti alan ensimmäisistä askeleista. Suositellaan kaikille aiheesta kiinnostuneille. Jos teknisin temppu jonka osaat tehdä, on Windows 10 koneen käynnistäminen, niin tämä ei ehkä ole sinulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti