perjantai 7. elokuuta 2015

Rush

Nyt täytyy tunnustaa, että en tiedä F1 maailmasta, tai sen historiasta juurikaan mitään. Tietysti tiedän suomalaiskuskit, alkaen Keke Rosbergista, sekä ne suurimmat ulkomaan ajajat, ainakin nimeltä. Muuten on aika hiljaista. Tiedän esim. kuka on Niki Lauda ja James Hunt on nimenä tuttu, eikös Räikkönen fanita Jamesia? Hyvät lähtökohdat siis leffalle, joka kertoo (enimmäkseen) vuoden 1976 F1 kaudesta ja Laudan ja Huntin keskinäisestä taistelusta.

Jostain alelaarista tarttunut parilla eurolla mukaan tämä pätkä ja eilen tyrkkäsin koneeseen, kun sattui käteen hyllyä selatessa. Kansikuvan perusteella luulin vielä, että pääosassa olisi Brad Pit, mutta eipäs ollutkaan :-)

Odotukset eivät olleet kovin korkealla. Viimeksi kun katsoin formula-leffan, niin siinä oli pääosassa Stallone ja se oli ihan hirveetä kuraa, enkä edes muista kyseisen pätkän nimeä. Asenteet ja ennakkoluulot olivat siis kohdallaan, kun leffa lähti pyörimään.

Sain sormilleni, sillä tämähän on hyvä leffa. En tiedä oliko Niki Lauda sellainen omahyväinen peepää, kuin leffa antaa ymmärtää, tai miten hyvin tässä onnistutaan kuvaamaan 70-luvun F1 kisoja. Minun silmään autot näyttävät oikealta, ja toiminta on muutenkin hurjemman näköistä kuin nykyään. Yhdessä kohtauksessa mm. näkyy miten lehtikuvaaja makaa ajoradan vieressä nurmella kyljellään, saadakseen hieman erikoisempia kuvakulmia. Ei ajoradalla, mutta siellä radan puolella kuitenkin. Ei tulisi nykyään kuuloonkaan, mutta voin hyvinkin uskoa tuon olleen mahdollista vielä 70-luvulla.

Myönnän, että leffan jälkeen piti hieman lukea Wikipediasta faktaa herroista, ja vuoden 1976 F1 taistosta. Onhan siinä ollut kunnon draaman ainekset. Ihme, että vasta nyt aiheesta on tehty elokuva. Tai ehkä onkin, en minä tiedä.

Tämä yllätti minut positiivisesti. Hyvä leffa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti