maanantai 21. marraskuuta 2016

Muuntohiili - Richard Morgan

En ollut koskaan kuullutkaan Richard Morganista, mutta divarin hyllyä selatessa hänen kirjansa Muuntohiili osui silmiini. Takakansi lupasi cyber-punkin ja dekkarin yhdistelmää. Eli Philip Marlowe meets Matrix, nice. En osaa sanoa kuinka yleinen Sci-fin alalaji Cyber-punk on. Olen kuitenkin aika varma, että itse olen viimeksi lukenut tämän tyylilajin kirjoista Gibsonin Neurovelhon ja senkin vuosia sitten.

PE illalla aloitin, ja tänään MA se oli luettu, kaikki 495 sivua. Kertoo ehkä jotain, ja tuossa välissä tuli lisäksi katsottua Bansheen yksi kokonainen tuotantokausi (siitä lisää myöhemmin). Eli siinä ei kauaa mennyt, kun kirja oli ahmittu. Uutuudenviehätyksellä lienee oma osuutensa, mutta kyllä minulla aika nopeasti lukunopeus putoaa, jos kirjassa tarina tökkii. Tässä ei tökkinyt.

Kirjassa entinen erikoisjoukkojen mies palkataan tutkimaan rikkaan bisnesmiehen väitettyä itsemurhaa. Koska tämä on cyberpunkkia, toimeksiantaja on kyseinen rikas bisnesmies, joka on siis täysissä sielun ja ruumiinvoimissaan. Sekavaa? No, pistetään juttuun sekaan pari keinoälyä, virtuaalimaailmoja, sekä rikostutkimus, joka kääntyy lopussa henkilökohtaiseksi kostoretkeksi, niin kasassa on semmoinen tarina, että pois alta. Pari kertaa piti peruutella, ja muistutella kuka on kuka, mutta ei häiritsevässä määrin. Alussa meni hetkinen, kun ihmettelin päähenkilön ihailevan/tutkivan uutta sukkaansa. Mietin, että jopas on sukka kun sitä pitää oikein tutkia, ennen kuin selvisi mistä oikein on kysymys.

Hyvä, ja vieläpä herran esikoisteos.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti