torstai 2. maaliskuuta 2017

Come to Finland Julisteita ja matkoja 1851-1965

Tuli käytyä pitkästä aikaa kansallismuseossa. Jossa oli remontti, ja aika paljon paikkoja mihin ei päässyt, tai sitten emme vaan jaksaneet etsiä missä ne tavarat on siirretty remontin alta. Eli jos aarrehuoneen sisäänkäynti oli siirretty, niin hyvin oli piilotettu. Ei, Suomalainen ei kysy neuvoa, kiitos vaan ehdotuksesta. Vaihtuvassa näyttelyssä oli kuitenkin jotain, mitä kiinnosti minua kovastikin, eli julisteita. Tarkemmin sanottuna matkailujulisteita. Aivan loistavaa settiä ja tykkäsin todella paljon. Olisin viihtynyt siellä pidempäänkin, mutta jälkikasvu ei jaksanut innostua julisteista yhtä paljon kuin minä. Näyttelyn myymälästä nappasin mukaan otsikon kirjan, johon on kasattu kattavasti matkailun edistämistarkoituksessa tehtyjen julisteiden historiaa. On aina mukava törmätä kirjaan, jonka tekemisestä paistaa läpi intohimo aiheeseen, ja tämä on todellakin sellainen kirja.

Jos suomen lähihistoria kiinnostaa, (ja/tai kotimaan matkailu), niin tämä on ihan pakkohankinta. Olen aloitellut pientä (ja taatusti vaatimatonta) Kotkaan liittyvää kokoelmaa, jossa on toistaiseksi vain kirjoja. Paria postikorttia olen vilkuillut, mutta en ole vielä hankkinut. En ollut edes ajatellut, että joku on joskus väsännyt Kotkasta(kin) matkailumainoksen (tai useampia). Ja eikun etsimään, että kiitti vaan.

Nykyään matkailujulisteita ei kai kauheasti enää tehdä (tai viirejä), joka on hieman sääli. Nämä mitä kirjaan on kasattu, ovat kyllä todella komeita, ja surullista jos perinne on katkennut. Jos olen tässä julisteasiassa väärässä, niin saa oikaista. Eli jos Kotkan kaupunki on julkaissut 2000-luvulla matkailujulisteita, niin saa vinkata mistä niitä voisi hankkia itselleen. Lähikaupunkien tuotokset kelpaavat nekin. Ettei sitten tartte 30v päästä etsiä kissojen ja koirien kanssa repeytyneitä kappaleita. Jos Kotka-viirejä on olemassa, niin niistäkin saa vinkata minulle.

Kirjojen tekijät kaipaavat muuten Suursaaren matkailujulisteita, joista ei ole minkäänlaista näköhavaintoa. Tiedetään vain, että semmoiset on aikoinaan tehty, mutta onko yhtäkään säilynyt jäkipolville onkin toinen juttu. Eli jos moinen aarre roikkuu seinälläsi, niin ottakaahan tekijöihin yhteyttä, he haluavat ottaa siitä valokuvan.

Opin muuten näyttelyn videoesityksestä semmoisen asian, että kun Olympialaiset lopulta järjestettiin Helsingissä 1952, niin jalkapallon karsintaotteluita pelattiin myös Kotkassa. Pitänee kaivaa tuosta jostain lisää tietoa, että montako peliä, missä tarkalleen ja ketkä siellä oikein pelasivat. Saa kertoa jos tietää. Olympialaiset Kotkassa, todella kutkuttava ajatus :-) Edit: jaa ne pelit löytyivätkin helposti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti