sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kaikki se valo jota emme näe - Anthony Doerr

Sain tämän eKirjan lukulaitteen kylkiäisenä, ja siksi lukemiseen meni näinkin kauan. Kotona riittää lukemista ihan paperikirjoina, joten eKirjat on käytössä lähinnä aina, kun ollaan/olen reissussa. Ilman tätä pientä (itse keksittyä) rajoitusta tämä olisi varmaan tullut ahmittua kerralla.

Kahden hyvin erilaisen lapsen perässä mennään, kun maailma on tullut hulluksi ja diplomatian viimeinen jatke on otettu käyttöön. Poika on orpo ja parempaa elämää etsimässä Hitler-Jugend järjestön kautta. Tyttö asuu puolestaan miehitetyssä Ranskassa, on sokea ja lähtee sotaa karkuun isänsä kanssa sukulaisten luo rannikolle, turvaan. Tietysti jossain vaiheessa näiden kahden tiet kohtaavat, mutta matka sinne on pitkä ja mutkikas.

En rupea juonta spoilaamaan, lukekaa itse. Tämä taisi voittaa Pulizerin, että sekin kertonee jotain laadusta. Oli ensimmäinen kosketus tähän kirjailijaan, mutta voi olla, että tulee luettua häneltä jotain muutakin. Kerronta vie mukanaan paikan päälle. Pommien pudotessa lukija kyyhöttää raunioiden toisessa nurkassa, seuraa sokean tytön hapuilua turvaan, ja jännittää miten tässä oikein käy. Loppukin yllättää, ei mennyt ihan sillai, kuin odotin. Suosittelen, olit sitten sotakirjojen (ja tämä ei liene kovin perinteinen sellainen) ystävä, tai et.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti