sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Yhdet vielä — baarikärpäset kertovat - LIKE

Tämän kirjan takakannen varoitus on syytä ottaa tosissaan: Kirja sisältää 71 ravintola-annosta. Määrä on niin suuri, että tätä ei pysty mitenkään kiskaisemaan ykkösellä alas. Toisaalta tarinat ovat niin lyhyitä, että niitä on helppo lukea pienissä erissä. Selvästikin hyvää iltalukemistomateriaalia ja siksi minä tämän kirjastosta nappasinkin mukaani.

Lyhyesti, tässä 71 julkkista tunnistaa julkisesti rakkautensa johonkin kuppilaan, ja parhaimmillaan kertoo meille hauskoja, ehkä hieman humalaisia tarinoita ja sattumuksia. Huonoimmillaan jo kahden sivun pituinen tarina tuntuu aivan liian pitkältä ja lukija alkaa, haukottelun keskellä, miettimään miksi se on kelpuutettu mukaan.

En tunne suurinta osaa näistä julkkiksista, enkä jaksa edes guuglettaa kuin pari heistä. Ammattitoimittajia näköjään, suurin osa, niistä minulle tuntemattomista siis. Kuitenkin ne jotka tunnistan, osaavat kirjoittaa ja heidän tarinansa nousevat kevyesti parhaimmistoon. Kuten esim. Juicen rakkaudentunnustus Tampereen Aulabaarille, tai MA Nummisen kertomukset siitä, mitä hän touhusi Pentti Saarikosken kanssa aikoinaan kapakassa.

Olisi ollut helppoa sortua kertomaan humalaisten törttöilyistä, mutta niitä tarinoita kirjassa on aika vähän. Aiheen huomioon ottaen, yllättävänkin vähän. Ehkä parempi niin, koska humala on kuulemma vakava asia, eikä sille (eikä sen kanssa) saa nauraa. Onko nyt saarnattu tarpeeksi?

Kotkakin on päässyt mukaan (Fennia), ja pari pientä hauskaa yksityiskohtaa sain sieltä pongattua omaan "tietokantaani", vaikka suurin osa tässä Fenniaan liittyvistä jutuista olikin minulle vanhaa tuttua juttua. Vähän jäi ristiriitainen olo tästä kirjasta. Seassa on muutama helmi, mutta suurin osa tarinoista vaipuu keskinkertaisuuden alhoon. Hyvä tarina olisi semmoinen, että olisi pakko suunnata kyseistä kapakkaa kohden ja kokea sen tunnelma ja miljöö omakohtaisesti. Semmoiset kohdat ovat tässä kuitenkin harvassa. Ne joiden kohdalla lamppu syttyy (esim. se Aulabaari), niin olen jo myöhässä, eikä kyseistä nähtävyyttä enää ole olemassa.

Tai ehkä olen vain väärä kohdeyleisö. koska en ole koskaan ollut mikään baarikärpänen. Mene ja tiedä, mutta en tätä nyt oikein uskalla suositellakaan, ainakaan ilman varauksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti